Pembesaran zakar: kebenaran dan mitos

Pembesaran zakar adalah persoalan yang membimbangkan banyak lelaki, bahkan mereka yang ukuran genitalnya memungkinkan mereka menjalani kehidupan seks yang normal. Di Internet, maklumat mengenai topik ini bertentangan dan sering tidak disokong oleh fakta.

Ukuran zakar lelaki adalah penting

Ubat berasaskan bukti

Sejumlah kajian perubatan telah dilakukan mengenai kemampuan dan keadaan pembesaran organ genital lelaki.

Pendapat pakar

Protokol mencatat peningkatan zakar sebanyak 0, 5-3 cm tanpa pembedahan di rumah untuk jangka masa 3-6 bulan.

Pembaca bahan ini mempunyai peluang unik untuk mempelajari topik tersebut cukup untuk membuat pilihan yang tepat dari langkah pertama ke arah meningkatkan estetika tubuh mereka. Artikel ini juga menyentuh kaedah-kaedah yang ditawarkan dalam iklan sebagai berfungsi, tetapi keberkesanannya belum terbukti secara klinikal.

Ukuran zakar purata

Di banyak negara, ukuran rata-rata adalah berbeza, dan menurut pelbagai sumber berukuran kira-kira 13 cm. Yang perlu dikhawatirkan adalah ukuran penis kurang dari 7. 5-10 cm. Ini mungkin merupakan tanda mikropenia atau penyakit lain.

Perlu menghubungi doktor untuk mengetahui sebab-sebab kekurangan pembangunan dan menerima cadangan rawatan. Tetapi tanpa mengira ciri semula jadi mereka, lelaki ingin menjadi lebih baik, yang menjadi dorongan pengeluaran besar "produk" untuk seks lelaki.

Mengukur panjang zakar

Cara mengukur panjang zakar anda

Organ kemaluan lelaki diukur dalam bentuk tegak dengan pembaris di atas - dari tulang kemaluan hingga ke hujung kepala.

Panjang zakar berbeza dengan tahap ereksi, dan oleh itu, dalam penyelidikan perubatan, panjangnya diukur dalam keadaan regangan yang lembap.

Menurut kajian, 85% wanita berpuas hati dengan ukuran zakar pasangannya, tetapi hanya 55% lelaki yang puas dengan zakarnya.


Cara membesarkan zakar anda di rumah

Mereka yang bagaimanapun memutuskan untuk mengubah bahagian penting tubuh mereka berminat bagaimana mereka dapat membesarkan zakar mereka di rumah, tanpa pembedahan. Sering kali, maklumat yang tidak berasas dari laman web yang dipersoalkan adalah mengelirukan.

Pelbagai pendekatan - dari pil, pam vakum, pemanjang, pembedahan hingga kaedah pembesaran alternatif - menjanjikan hasil. Mari lihat bagaimana anda dapat meningkatkan zakar, dan apa yang tidak akan memberi kesan.

Tablet, krim, gel

Pil dan krim pembesaran zakar menjanjikan perubahan positif segera. Tetapi mereka tidak bertujuan untuk meningkatkan penis, tetapi untuk meningkatkan ereksi.

Diandaikan bahawa dana ini akan menyebabkan peningkatan tahap ereksi, dan zakar secara visual akan kelihatan lebih besar. Tetapi ini adalah fenomena sementara, dan setelah tindakan ubat itu, dimensi organ menjadi sama.

Kapsul afrodisiak semula jadi ini dapat membantu meningkatkan kehidupan seks anda, tetapi mereka tidak boleh terlalu mahal untuk pembesaran zakar.

Tidak ada bukti saintifik untuk pil, krim, gel.

Kelebihan: Kekurangan:
 • Boleh digunakan sebagai agen penyebab.
 • Vitamin, kompleks mineral, makanan tambahan sukan dapat meningkatkan potensi dalam jangka masa panjang atau menghilangkan kekurangan zat penting dalam badan.
 • Kesalahan dan ketidakberkesanan beberapa ubat
 • Tidak semua pengeluar memantau kualiti produk, ubat dan krim boleh menyebabkan kesan sampingan, dengan sendirinya mereka tidak dapat menyebabkan pertumbuhan zakar.

Kaedah tradisional

Pembesaran zakar dengan soda, madu dan kaedah "kuno" orang lain tidak berkesan, tidak ada satu pun hasil yang dapat dipercayai. Semua cara rancangan tersebut telah diuji oleh ubat-ubatan, dan kaedah yang mempunyai khasiat bermanfaat sekarang digunakan dalam perubatan atau fisioterapi. Soda yang sama adalah alkali, di mana tidak ada gunanya mencelupkan zakar, dan anda hanya boleh mendapat luka bakar.

Pam vakum

Pam vakum

Pam adalah mentol yang sesuai dengan zakar. Vakum dibuat di pam dengan mengosongkan udara. Darah ditarik ke dalam zakar dan ia membengkak.

Peranti ini digunakan dalam perubatan dan di rumah untuk membuat ereksi, ia membolehkan anda membesarkan lingga secara visual sebelum melakukan persetubuhan dengan membengkaknya.

Kecekapan menggunakan pam tidak boleh sangat tinggi, kerana dapat digunakan tidak lebih dari 20-30 minit sehari. Sesi yang lebih lama boleh merosakkan tisu, menyebabkan bengkak, lebam, dan ereksi yang lemah.

Kajian menunjukkan bahawa penggunaan pam oleh lelaki dengan zakar sekitar 8 cm selama 6 bulan menyebabkan peningkatan panjang, rata-rata, 3 mm. Peningkatan ini tidak dianggap signifikan secara statistik.

Keberkesanan terapi vakum adalah 10%, dan kepuasan dengan hasilnya adalah 30%. Hasil ini menunjukkan bahawa pam tidak berfungsi untuk meningkat.

Hidropumpalan

Hidropumpalan

Prinsipnya sama dalam pam hidraulik. Perbezaannya adalah bahawa zakar dipisahkan dari vakum oleh lapisan air suam. Ia meregangkan tisu dengan memaksa sejumlah besar darah ke dalam zakar.

Air suam memanaskan kain, menjadikannya lebih elastik dan mempromosikan regangan yang lebih baik.

Walaupun tidak ada bukti keberkesanan kaedah ini, sebilangan pengguna dalam ulasan mencatatkan hasil positif yang lebih banyak dinyatakan berbanding panjangnya.

Kelebihan: Kekurangan:
 • Pam digunakan untuk membuat ereksi yang baik sebelum melakukan hubungan seks.
 • Mereka dapat membesarkan zakar secara visual, termasuk di bahagian lingkar.
 • Sekiranya berlaku hidropump, anda boleh berlatih sambil mandi atau mandi.
Kesan sampingan mungkin berlaku, terutamanya kerana melebihi masa penggunaan yang dibenarkan (bengkak, kerosakan kulit, hematoma, kulit zakar gelap).

Pemanjangan

Pemanjang

Extender adalah alat yang melekat pada zakar dan membuat peregangan berpanjangan antara pangkal dan kelenjar, yang menyebabkannya tumbuh.

Pengilang mengesyorkan pemanjangan untuk lelaki berumur 18-60 tahun.

Selama 10 tahun yang lalu, beberapa kajian khas telah mengesahkan bahawa peregangan yang berpanjangan menyebabkan peningkatan panjang zakar:

 • 2008, kajian oleh D. Levine
 • Kajian 2009 oleh D. Gontero
 • 2011, kajian kampung Nikobakhta
 • Kajian 2019 oleh D. Moncada

Pada tahun 2010, D. Gontero meringkaskan 11 kajian yang menunjukkan peningkatan panjang zakar dengan pemanjang, dan menyimpulkan bahawa terdapat kes yang kuat untuk pemanjang.

Kajian terbesar mengenai penggunaan extender Dr. Moncada. 93 pesakit mengambil bahagian dalam eksperimen yang berlangsung selama 3 bulan. Data yang diperoleh: meluruskan pada 31. 2 °, pemanjangan dari 0. 5 hingga 3 sentimeter.

Dr. Moncada dalam penyelidikannya menekankan: "Hasilnya bergantung pada jumlah jam penggunaan alat pemanjang setiap hari. Pesakit yang memakai alat pemanjang lebih dari 4 jam sehari mendapat hasil hampir dua kali ganda daripada pesakit yang menggunakan alat ini kurang dari 4 jam. "

Untuk mendapatkan hasil yang ketara, pemanjang perlu digunakan sekurang-kurangnya 4-6 jam setiap hari dan sebaiknya sekurang-kurangnya 6 bulan berturut-turut agar hasilnya dapat ditahan.

Hasilnya bertahan seumur hidup, ini disahkan oleh kajian perubatan dan ulasan pengguna.

Dalam kajian Dr. Paolo Gontero, panjang zakar diukur setelah 6 bulan memakai extender. Pengukuran berulang setelah 12 bulan menunjukkan hasil yang sama. Sentimeter yang diperoleh peserta kajian daripada memakai alat pemanjang kekal selama-lamanya.

Keberkesanan penggunaan peranti bergantung pada jangka masa pemakaiannya - daya tarikan jangka panjang membawa hasil terbaik.

Oleh itu, alat pemanjang haruslah senyaman mungkin sehingga dapat dipakai selama 6-8 jam setiap hari tanpa masalah atau kesakitan.

Para penyelidik menyedari bahawa daya tarikan zakar yang berpanjangan sukar ditoleransi, dan ini berlaku dengan kebanyakan alat pemanjang yang tersedia secara komersial. Banyak pemanjang tidak selesa, menyekat tindakan, pergeseran ketika bergerak, dan mesti dikeluarkan setiap dua jam untuk mengelakkan kerosakan tisu.

Pendapat pakar

Walau bagaimanapun, extender yang digunakan dalam kajian ini dapat diterima dengan baik dan para peserta mematuhi protokol kajian. Akibatnya, hanya tiga pesakit yang keluar dari kajian ini sebagai akibat daripada kejadian buruk.

Sebilangan besar kajian menunjukkan peningkatan fungsi ereksi. Tidak ada kes penurunan ereksi atau mati pucuk dari pemanjang yang dilaporkan. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pemanjang Jerman telah mengambil bahagian dalam penyelidikan ini.

Kelebihan: Kekurangan:
Prestasi dan keselamatan yang terbukti tinggi. Kemungkinan memakai ketidakselesaan. Terdapat kontraindikasi, terutama berkaitan dengan masalah dengan pembekuan darah dan kehadiran penyakit akut pada sistem genitouriner.

Latihan Jelqing (jelq)

Balut Jari Jelqing

Jelq adalah urutan tangan dan senaman lanjutan. Keberkesanan jelqing belum terbukti.

Di forum khusus, mereka melaporkan perkembangannya, tetapi, sayangnya, data ini tidak dapat disahkan.

Doktor tidak mengesyorkan menggunakan jelqing untuk menambah.

Tetapi jika seorang lelaki mengalami gangguan dysmorphic badan, rasa tidak puas dengan panjang atau bentuk zakar, maka ini adalah cara yang baik untuk mempelajari alat kelaminnya dan memperbaiki sikapnya terhadap mereka.

Jelq lebih kurang 40 minit sehari. Tidak ada satu pun program yang terbukti. Seorang ahli forum boleh menulis bahawa latihan itu berkesan, sementara yang lain tidak lain hanyalah kecederaan.

Di komuniti, mereka menulis mengenai peningkatan ereksi dan kemerosotannya kerana sering mengalami trauma pada zakar. Pengguna forum mengesyorkan memulakannya dengan latihan tahap awal, melakukannya tanpa banyak usaha dan sentiasa memerhatikan ereksi dan kemungkinan kecederaan.

Kelebihan: Kekurangan:
Hampir tidak ada pelaburan yang diperlukan untuk peranti tambahan - pada peringkat awal, hanya pelincir yang diperlukan. Kecekapan belum terbukti, kemungkinan penurunan ereksi, trauma kulit, kegelapan, hematoma dan edema, penyakit Peyronie.

Campur tangan pembedahan

Pembedahan pembesaran zakar

Walaupun pembedahan nampaknya merupakan cara yang paling berkesan untuk meningkatkan, sebenarnya, hasilnya setelah rendah, kepuasan adalah sekitar 30%.

Dengan ereksi, zakar mula melihat ke bawah, kerana ligamen diiris, sehingga sukar untuk menembus.

Selepas operasi, anda masih perlu memakai extender.

Kaedah pembedahan hanya boleh digunakan dalam kes terakhir. Ia juga boleh menjadi yang paling berbahaya jika operasi dilakukan oleh pakar tanpa pengalaman yang tepat atau yang tidak memahami sepenuhnya apa yang mempengaruhi hasil akhir. Senarai komplikasi merangkumi kehilangan ereksi dan kepekaan, jangkitan dan kekurangan bahagian tepi luka.

Namun, pakar bedah dengan pengalaman luas dalam melakukan operasi tersebut melaporkan peratusan komplikasi yang sangat kecil. Dr Juan Monreal dalam artikelnya meninjau 275 prosedur pembesaran zakar, yang komplikasi terjadi pada 22 orang, dan setelah rawatan ini tidak mempengaruhi hasil operasi.

Terdapat beberapa jenis pembedahan yang agak selamat dan oleh itu sering digunakan oleh para profesional di seluruh dunia.

Yang utama adalah ligamentotomi, operasi memanjangkan zakar.

Pemotongan ligamen yang menyokong lingga, dan bahagian dalamnya ditolak keluar.

Selepas itu, zakar dilekatkan pada kedudukan memanjang ini menggunakan pemanjang atau pengusung. Salah satu pakar bedah plastik dalam penerangan operasi ligamentotomi mengesyorkan menggunakan tandu atau menggantung beban (yang kurang senang).

Peregang menarik zakar ke bawah, tidak menekannya ke atas pubis dan mendorong kedudukan zakar yang betul - tepat di bawah kedudukan asalnya. Pemulihan sedemikian boleh berlangsung hingga 3 bulan atau lebih.

Dalam sebuah kajian yang diketuai oleh Dr. Alessandro Littara, dilaporkan bahawa menggunakan alat pemanjang sekurang-kurangnya 3 bulan setelah pembedahan memberi peningkatan tambahan pada panjang zakar pada pesakit sebanyak 1. 3 cm.

Hasilnya secara langsung dari ligamentotomi adalah individu dan bergantung pada ukuran awal, masing-masing, dan pada ukuran bahagian dalam zakar, serta pada faktor anatomi lain.

Pertumbuhan biasa adalah dalam jarak 1-2 cm atau lebih jika zakar menebal pada masa yang sama.

Dalam 10 tahun terakhir, teknologi operasi telah berkembang pesat, bahan dan kaedah pembesaran zakar baru telah muncul. Campur tangan pembedahan menjadi kurang berbahaya, risikonya berkurang.

Masalah utama adalah kekurangan pakar yang telah menguasai teknologi moden dan mempunyai kelayakan yang mencukupi untuk berjaya melaksanakan operasi tersebut.

Kelebihan: Kekurangan:
Hasil pantas yang boleh diperbaiki dengan memakai extender; peningkatan ketebalan yang berkesan, yang sukar dicapai dengan teknik lain. Risiko komplikasi seperti disfungsi ereksi, nekrosis, sista, jangkitan, suture dehiscence; masalah kekurangan pakar yang berkelayakan tinggi.

kesimpulan

Lelaki yang ingin membesarkan zakarnya biasanya berukuran normal, tetapi tidak berpuas hati secara psikologi dengannya. Oleh itu, pakar terlebih dahulu mengesyorkan mendapatkan bantuan psikologi.

Namun, sekiranya pembesaran zakar nampaknya menjadi keperluan, lebih baik memilih pemanjangan zakar sebagai kaedah pembesaran zakar yang paling selamat dan terbukti.

Operasi ini dibenarkan hanya dalam kes yang melampau atau dengan petunjuk perubatan.